fredag 23 mars 2012

Veckobrev v12

Hej!
Nu är våren här! Så himla skönt ute, men man får se upp, några tror att det är sommar och klär av sig nästan helt och hållet... Jag vill gärna se alla friska och nytra även nästa vecka. :o)

Den här veckan har vi tittat lite extra på subtraktion med att ta bort större del än som blir kvar, och att det då kan vara smartare att räkna uppåt. Gärna med mellanlandning på 10:an.
Ex:
15 - 9
9 =>10 är 1
10 => 15 är 5
5+1=6
alltså är skillnaden mellan 9 och 15 = 6
Vi använder en tallinje/måttband och tittar på, då blir det lättare.
Om man tycker att det går bättre att räkna baklänges så går det ju precis lika bra.
Vi har fortsatt jobba med multiplikation och nu finns en länk till ett bra spel att lära sig multiplikation, både att förstå och att bli lite kvick. Timez Attack heter det och finns i gratisversion att ladda ner.

I rymdtemat har vi läst om och pratat om universum och om Big Bang. Vi har också tittat på film och pratat om månen. Tänka sig att de fotspår som Armstrong mfl. gjorde 1969 fortfarande är kvar! (Eftersom det inte finns någon atmosfär och därför heller inget väder som påverkar...) Vi har gått igenom månens olika faser, fullmåne, puckelmåne, halvmåne, måne i nedan och nymåne. Det blir mycket intressanta funderingar och tankar när vi kommer igång och pratar om detta, väldigt roligt tycker jag, men det är så det hissnar när man tänker på det; rymden: någonting som hela tiden blir större, utan slut... går det ens att förstå? Å här, mitt på vår lilla jord här sitter vi... :o)
Hur som helst har vi gjort raketer att flyga iväg med, nästa vecka drar vi till solen. :o)

 


I torsdags skulle vi se Tures  film "Resan till jordens medelpunkt", tyvärr krånglade det till sig och tekniken fungerade inte (TYPISKT!!) så vi ska titta på den i början av nästa vecka istället, håll tummarna för att det funkar då!
Vi har jobbat med våra arbetsscheman och fått höra flera mycket bra sagor, både långa och korta. Får se om de går att lägga ut här på bloggen så småningom.

Nästa vecka:
måndag: idrott
tisdag: idrott + läsläxa
onsdag:
torsdag: läxbrev; nu blir det en text om månen, de ska läsa och svara på frågor.
fredag: slöjd, ukulele

Ha en skön helg!
Lindha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar