fredag 16 mars 2012

Veckobrev v11

Hej!
Den här veckan har gått i en rasande fart eftersom vi både haft teater och studiedag.
I rymdtemat har vi förstås pratat om den stora händelsen på stjärnhimlen; man har under veckan som gått kunnat se de två planeterna Venus och Jupiter. De såg ut som två mycket skarpa stjärnor, men det var de alltså inte, och för den som inte hann med att se dem så får man vackert vänta i tio år innan chansen kommer igen :o)
Vi har skrivit och ritat om vad som finns inuti jordklotet och om atmosfären. Vi har också gjort våra stjärntecken, målat de stjärnor som finns i stjärnbilden och ritat in stjärntecknet tillsammans med det latinska namnet och dess symbol. 

I matten har vi nu börjat med multiplikation och lite om vägning, det var tydligen både lätt och roligt för några har redan hunnit igenom hela kapitlet!!
Jag har förklarat multiplikation som upprepad addition och som ett sätt att skriva addition på ett effektivare sätt. Alltså:
2+2+2+2+2=10 eller
5*2=10  Jag kallar det för att ta fem tvåor. Det är bra att lägga multiplikationen med plocksaker (stenar, pengar etc.)
Vi kommer att ha fler genomgångar på detta och även ha en del extramaterial för att träna upp oss och bli riktigt säkra. Det viktigaste i dagsläget är att man förstår hur multiplikation fungerar, inte att lära sig dem utantill, det kommer vi till snart. :o)

Teatern "Fru och Herr Knäpp får ett barn" handlade om könsroller och väckte lite tankar om hur vi tänker på flickor och pojkar, kvinnligt/manligt...Å här hade jag tänkt att ni skulle få se en liten filmsnutt från teatern, men tyvärr ville inte filmen laddas upp.. :o(
Ni får be barnen berätta om den "påkrävande" barnvagnsförsäljaren.. :oD

Nästa vecka:
måndag: idrott + mattetabell
tisdag: skridsko-åkning på idrotten; ta med skridskor, hjälm och handskar + läsläxa.
onsdag:
torsdag:
fredag:  slöjd (äntligen, det blev långt mellan gångerna nu..)

Nu önskar jag er en trevlig helg!
Lindha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar